Heb ik mij vergist?

04-08-2020

Soms denk je iemand door en door te kennen. Je voelt liefde, warmte, geluk, verbondenheid. Je kunt jezelf zijn zonder oordeel. Een gevoel van eeuwig en altijd. In relatie of in vriendschap. En dan ineens uit het niets lijkt het abrupt op te houden. Je blijft verbijsterd achter. Je voelt pijn en verdriet. Je bent boos en je begrijpt het niet. Was die persoon toch anders dan je dacht? Heb je iets gemist? Heb je je intuïtie genegeerd?

Je gaat eerst de schuld bij jezelf zoeken. Wat heb ik verkeerd gedaan? Ligt het misschien aan wat ik heb gezegd? Wat als ik...?

Steeds opnieuw speel je die film in je hoofd af in de hoop antwoorden te vinden. Elk woord dat gezegd is wordt opnieuw gewogen. Je snapt het niet. Je vraagt je af wat je anders had kunnen doen. Je voelt je machteloos want je hebt er geen controle over. Je voelt alsof je de liefde/vriendschap niet waard bent.

Het is een soort rouwproces waar je doorheen gaat. De ene dag gaat makkelijker dan de andere. Gun jezelf die tijd om te rouwen. Voel alle emotie die erbij hoort. Het is oké om je klote te voelen.

Hoe het afloopt valt niet te voorspellen. Wat wel helpt is te beseffen dat die persoon jou nu afstoot vanuit ego en eigen angsten. Hoe rot het ook voelt, het heeft niks met jou te maken. Jij bent niet verantwoordelijk voor zijn/haar angsten. Laat ze waar ze thuis horen en neem ze niet op jouw schouders. Het is zijn/haar proces en keuze om die angsten los te laten. Je kunt dit niet sturen of bepalen. Diegene heeft op dit moment ruimte nodig om hier mee om te gaan. Dat heeft tijd nodig. Misschien ben jij al een stuk verder in dat proces en loop je nu niet gelijk op. Als het is voorbestemd, dan kom je elkaar uiteindelijk weer tegen.

Focus op het hier en nu. Doe de dingen waar jij blij en gelukkig van wordt, waar jouw hart van gaat stromen. Je zal merken dat je hier jouw geluk uit kunt halen en weer zal stralen. Kijk om je heen naar de mensen die er voor je zijn. Wees dankbaar voor hun steun en lieve woorden. Bij hen mag je jouw kwetsbaarheid laten zien zonder oordeel. Jij bent de liefde en vriendschap waard.

Denk niet terug aan het verleden, aan wat je anders had kunnen doen. Denk ook niet aan de toekomst, aan hoe het had kunnen zijn. Besef dat je wel degelijk controle hebt. Controle over jouw leven in het hier in nu.

Zie het als een periode waarin je hebt mogen ontdekken en leren. Mooie en verdrietige momenten hebt mogen ervaren en nieuwe inzichten hebt gekregen. Mensen komen in je leven voor heel even of soms een leven lang. Om elkaar te spiegelen en van elkaar te leren. Het is een pad vol levenslessen. 

Jij bent mooi en sterk! Jij bent in control over jouw eigen leven. Kies voor jezelf. En vooral...wees lief voor jezelf.