A of B?

02-02-2020

Gek word ik van mezelf. A of B? Wit of zwart? Ja of nee? Over ogenschijnlijk kleine, simpele dingen kan ik enorm twijfelen. Het lijkt wel of mijn hoofd en lijf in complete black-out schieten zodra ik iets moet beslissen. Het wordt nog erger als iemand op mijn antwoord wacht.

Tergend lang kan ik in een winkel staan. Steeds opnieuw mogelijke aankopen omhoog houdend. Deze of deze? Of toch niet? Ook een simpele vraag als...wil je iets drinken of kiezen uit een menukaart zijn soms een uitdaging voor mijn besluiteloze ik. En als ik dan uiteindelijk heb gekozen, twijfel ik weer over mijn keuze.

Gelukkig gaat het niet altijd zo. Er zijn ook momenten waarop ik heel goed weet wat ik wil. Geen seconde twijfel. Direct beslissen. Dat kan over een kledingstuk gaan, een onverwachte workshop die op mijn pad komt, een huis kopen, een nieuw contact, etc. Onlangs nog gingen we voor een nieuwe bank. Ik wist waar ik moest zijn, zag de eerste de beste bank, ging zitten, mijn lijf zei ja en de beslissing was direct gemaakt. Voor mij een grote aankoop en toch geen enkele twijfel.

Wat is dat toch? Besluiteloos versus besluitvaardig. Het heeft allemaal te maken met je lichaam, je gevoel. Ze zeggen niet voor niks....je lichaam weet. Je lichaam reageert direct. Het weet of iets goed is of niet. Je hart voelt blij of je onderbuik krimpt ineen. Soms is dat gevoel heel sterk en soms wat minder. Probeer hier naar te luisteren. Lukt het niet, adem dan naar je buik en maak verbinding met je lijf. Neem de tijd. En bij twijfel...niet doen.